Karitsan kivekset |
"Kuoritut" rauhaset näyttävät tältä |
Sitten itse asiaan: Kivesten päällä on nahkamainen lihas, joka poistetaan ennen ruoaksi laittamista. Se irtoaa suosiolla, kun siihen viiltää terävällä veitsellä viillon ja kuorii sen sisällä lymyilevän rauhasen irti, jonka jälkeen "kuoret" voi vaikkapa syöttää herkkuateriana koiralle tai kissalle. Omalle koiralle ne ainakin maistui erinomaisesti. Peratut rauhaset huuhdellaan vedellä ja leikataan n. 1,5 cm viipaleiksi, jotka upotetaan olueen kahdeksi tunniksi. Itse käytin tummaa schwartz olutta, jossa ei ole paljoa humalan katkeruutta. Liottamisen jälkeen viipaleet kuivataan huolella, pintaan ripotellaan hiukan suolaa, käännellään venhäjauhoissa ja upotetaan frittitaikinaan (ohje alla). Sitten viipaleet uppopaistetaan kuumassa öljyssä kauniin kullanruskeiksi pieni satsi kerrallaan. Kypsyminen vie muutaman minuutin. Valmiiden "ostereiden" päälle puristetaan runsaasti sitruunamehua ja niitä voi halutessaan dipata vaikkapa chilikastikkeeseen.
Perattu ja viipaloitu kives |
Frittitaikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl polentaa
1 tl leivinjauhetta
2 kpl kananmunia
1,5 dl olutta
suolaa, pippuria, valkosipulijauhetta ja kuivattua persiljaa maun mukaan
Kuivat aineet sekoitetaan kulhossa, lisätään olut sekä munat, joiden rakenne on vatkattu rikki. Taikina sekoitetaan tasaiseksi. Vältä ylivatkaamista.
Taikinoidut viipaleet friteerataan kullankeltaiseksi |
No miltä ne sitten maistui? Tämä resepti ei ehkä ole paras mahdollinen korostamaan kivesten omaa makua. Suoraan sanottuna, satunnainen vieras ei, etenkään parin oluen jälkeen, taatusti arvaisi söisikö friteerattua kanaa, porsasta vai kalaa. No, rakenteesta ehkä arvaisi ettei se ainakaan kokolihaa ole, mutta kivesten pehmeää koostumusta voisi epäillä jauhetuksi kanaksi tai kalaksi. Koostumus muistuttaa lähinnä kananuggetteja. Itse kivesten maku ei ole voimakas, eikä millään tavalla vastenmielinen, mutta en osaa sitä herkulliseksikaan kuvailla. Rapea kuorrutus ja dippikastike tekevät niistä kuitenkin varsin mukavaa naposteltavaa. Itse asiassa väittäisin, että tämän kokeilun paras opetus oli, että pienellä kekseliäisyydellä saa tehtyä mistä tahansa käsillä olevasta syömäkelpoisesta varsin hyvää ruokaa.
Rocky Mountain Oysters. Enjoy! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti