lauantai 16. joulukuuta 2017

Routapaisti

Routapaisti, joka jääpaistinakin tunnetaan,  ei ole mitään pikaruokaa, mutta äärimmäisen helppo ja vaivaton se on. Jäinen paisti laitetaan uuniin matalalle lämmölle ja unohdetaan sinne yön yli, nostetaan kylmään mausteliemeen muhimaan, vaikka aamulla ennen töihin lähtöä, ja töistä palatessa paisti on valmis tarjottavaksi. Routapaistiin käy mikä liha vain, mutta itse teen sen naudan pyöröpaistista. Pyöröpaisti, jota muotonsa vuoksi myös anopinfileeksi kutsutaan, on se sitkein ja vähiten arvostettu paisti, jota yleensä suositellaan käytettäväksi vain pilkottuna pitkään haudutettaviin ruokiin, kuten stroganoffiin. Pyöröpaistin säännöllisen muodon ansiosta siitä saa kuitenkin kauniin muotoisia siivuja, jotka sopivat käytettäväksi leikkeleen tapaan ja pitkä kypsytys matalassa lämmössä mureuttaa lihan pehmeäksi.

Pyöröpaistista saa kauniita siivuja

Routapaistin valmistus alkaa sillä, että jäinen paisti laitetaan sellaisenaan noin 80 asteiseen uuniin ja annetaan olla ainakin 10-12 tuntia. Jos on epävarma paistin kypsyydestä, niin loppuvaiheessa paistoa voi lihaan työntää lihalämpömittarin. Sopiva sisälämpötila naudnpaistille on 65-70 astetta, jolloin liha tuntuu sormiin kiinteältä. Lihan voi paistaa vuoassa tai ritilällä, mutta silloin alle pitää laittaa vaikkapa leivinpaperilla suojattu pelti tai uunivuoka, jolla on hiukan vettä, ettei lihasta tihkuva neste sotke uunia. Kypsästä paistista kannattaa vuolla isoimmat kalvot pois ennen mausteliemeen laittamista. Lihan voi yksinkertaisesti suolata suolaliemessä (1 dl karkeaa merisuolaa per 1 litra vettä) pari tuntia tai marinoida mausteliemessä 6 - 12 tuntia. Netistä löytyy paljon erilaisia ohjeita hakusanalla routapaisti. Jos paistin jättää yöksi uuniin, marinadi kannattaa kiehauttaa valmiiksi jo illalla ja laittaa jääkaappiin jäähtymään ja odottamaan paistia uunista. Ideana on, että kylmä mausteliemi pysäyttää lihan kypsymisen. Tällä kertaa minä suolasin lihan ja ennen siivuttamista rouhin mustapippuria leivinpaperille ja pyörittelin paistia siinä, niin että pinta sai pippurikuorrutteen. Samalla tavoin paistin voi kuorruttaa myös esimerkiksi tuoreella yrttisilpulla. Sitten vain paisti leikataaan poikkisyyhyn ohuiksi siivuiksi ja tarjoillaan joko ateriana lisukkeiden kanssa tai syödään leikkeleiden tapaan esimerkiksi leivän päällä.

Routapaisti menee uuniin jäisenä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Karitsanpotkapata espanjalaisittain

Ei ole tullut vähään aikaan kirjoiteltua blogiin. Ruoanlaitto ei ole vähentynyt, mutta ei ole ollut aikaa dokumentoida tuloksia. Nyt sain ku...