keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Kotona tehdyt pehmeäkuoriset tacot

Alkuperäiset meksikolaiset tacot ovat noin kämmenen kokoisia pehmeitä tortilloja, jotka on täytetty lihalla, kalalla, pavuilla, juustolla, tms. Nykyisin tavallisemmin nähty rapea tacokuori on myöhäisempi innovaatio, jonka oikeaoppinen syömistapa on jäänyt minulle hämäräksi. Millä tahansa tavalla sen yrittääkin syödä, niin rapea kuori vain murenee ja täytteet valuvat syliin. Onneksi pehmeitä tacokuoria on helppo tehdä itse kotona. Kuoret voi täyttää millä proteiinilla itse haluaa ja lisukkeeksi sopivat esimerkiksi guacamole ja salsa. Jos ruokailijoita on isompi joukko, on kiva laittaa tarjolle erilaisia täytteitä ja lisukkeita, joista jokainen saa koota omaan makuunsa sopivan annoksen.

Naudanlihataco salsa mexicanan ja guacamolen kera

Pehmeät tacokuoret

Ainekset:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl maissijauhoja
1 tl leivinajuhetta
0,5 tl suolaa
1 dl lämmintä vettä
1 rkl ruokaöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää vesi sekä öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi, kolme-neljä minuuttia käsin tai noin minuutti monitoimikoneen taikinakoukulla. Jaa taikina yhtä suuriin osiin. Pieniä, kämmenen kokoisia tacokuoria tulee tästä määrästä kahdeksan kappaletta. Suurempia tortilloja tulee 4-6 kappaletta. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja litistä ne kämmenellä litteiksi kakkaroiksi. Anna levätä 15 minuuttia.
Kakkaroiden annetaan levätä ennen seuraavaa vaihetta
Kakkarat kaulitaan tai painellaan käsin ihan ohuiksi letuiksi jauhotetulla pinnalla.
Taikinasta kaulitaan ohuita lettuja
Letut paistetaan kuumalla, kuivalla pannulla ensin toiselta puolelta noin minuutti, kunnes pintaan muodostuu ruskeita täpliä. Sitten käännetään ja paistetaan toiselta puolelta vielä puoli minuuttia. Jos taikinaan ei ilmesty ruskeita täpliä minuutissa, lisää lämpöä. Tacot tarjoillaan lämpiminä ja täytettyinä oman maun mukaisilla täytteillä. Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi guacamole ja salsa mexicana.

Salsa Mexicana

Oikeaoppisesti salsa mexicanaan tulisi punaista tomaattia, vihreää chiliä ja valkoista sipulia, jotka muodostavat meksikonlipun värit. Minulla ei sattunut tällä kertaa olemaan vihreää chiliä kaapissa, joten ihan autenttinen tästä salsasta ei tullut, mutta ihan hyvä versio silti.

Ainekset:
2 tomaattia
2 pientä sipulia
2 tuoretta chiliä
1 valkosipulin kynsi
nippu tuoretta korianteria
suolaa
limen mehua

Kuori ja silppua ensin sipuli. Murskaa valkosipuli hienoksi. Purista pari teelusikallista limen mehua sipulin ja valkosipulin päälle ja ripottele hiukan suolaa. Ideana on, että limen mehu pehmentää sipulin makua. Kuutioi sillä välin tomaatit ja chilit pieniksi kuutoiksi ja puserra tomaateista enimmät mehut irti, ennen sipuleiden joukkoon lisäämistä. Chilin terävin tulisuus on siemenissä ja on makuasia haluaako ne poistaa vähentääkseen tulisuutta. Hienonna lopuksi korianteri ja lisää salsaan. Sekoita ainekset keskenään.

Salsa Mexicana

Guacamole

Ainekset:
2 kypsää avokadoa
1 tomaatti
1 valkosipulin kynsi murskattuna
suolaa
chilijauhetta
limen mehua

Kuori avokadot ja poista siemenet. Hienonna avokadojen hedelmäliha esim. haarukalla tai sauvasekoittimella. Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon. Mausta valkosipulilla, suolalla, chilijauheella ja limen mehulla. 

Guacamole

Lopuksi täytä tacokuoret esimerkiksi tacomaustetulla naudanlihalla, salsalla ja guacamolella. Taita kaksinkerroin ja nauti käsin.

Naudanlihataco

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Karitsanpotkapata espanjalaisittain

Ei ole tullut vähään aikaan kirjoiteltua blogiin. Ruoanlaitto ei ole vähentynyt, mutta ei ole ollut aikaa dokumentoida tuloksia. Nyt sain ku...